Enviat per: Ernest Suñé Nicolás | 7 febrer 2009

El Masnou jove

Cruz Álvarez Artidiello
Article publicat al Masnou Viu de Febrer de 2009

Al Ple del gener es va aprovar, per unanimitat, el Pla d’acció jove del Masnou 2009-2012, document que regirà, durant els propers anys, les polítiques de joventut del Masnou. Aprofito aquesta pàgina per agrair a tots els grups municipals el seu suport i per haver-hi aportat idees, objectius i accions que l’han enriquit.

Però els grans protagonistes són els i les joves del Masnou, que hi han participat activament i hi han aportat les idees més fresques i agosarades.

Abans d’aprovar un nou pla de joventut al Masnou, era imprescindible realitzar una diagnosi de la realitat juvenil de la vila, i en aquesta direcció hem treballat amb els i les joves dels diferents centres d’educació secundària del Masnou, amb les diferents entitats juvenils de la vila i amb joves no associats, mitjançant enquestes, grups de discussió i un fòrum participatiu per al jovent del Masnou.

Hem treballat plegats per garantir un Pla d’acció jove de qualitat, ajustat al màxim possible a les demandes de la gent jove, tenint en compte les seves inquietuds i mirant de recollir les seves propostes. Un pla ambiciós, però realista, i dotat d’unes eines d’avaluació, d’uns indicadors ben definits per valorar-lo i perquè pugui estar obert a modificacions i adaptar-se a noves realitats i necessitats del dia a dia.

Al número del desembre, el Partit Popular va acusar els i les joves del Masnou de manca d’educació i de valors pel fet d’anar al Ple i presentar les seves demandes i opinions de manera pacífica. Crec, sincerament, que aquesta manifestació només es pot fer des del desconeixement del jovent masnoví i, ans al contrari, hauríem de valorar com a molt positiu el fet que s’impliquin i utilitzin les institucions per defensar els seus drets i expressar les seves demandes precisament ara que també se’ls acusa de tot el contrari, és a dir, de manca d’implicació i confiança en les institucions.

També hem de valorar molt positivament tenir una gent jove i unes entitats joves que participen i organitzen activitats i que han provocat que la realització d’un pacte per a l’ús de l’espai públic entre joves, veïnat i l’Ajuntament sigui una acció prioritària del Pla d’acció jove. Que trist que seria un poble sense vida, amb un jovent passiu i conformista.

I, també, abans de posar en dubte els valors del jovent, convindria reflexionar i fer una ullada als informes sobre la joventut presentats per la Secretaria de Joventut de la Generalitat i l’Institut de la Joventut (INJUVE).

El jovent es troba enmig d’un accelerat trànsit d’una societat moderna a una societat postmoderna que ha comportat la pèrdua de prestigi de les institucions tradicionals i el declivi de valors socials i col·lectius abans hegemònics.

La societat adulta, en conjunt, viu una crisi de valors i es troba amb nous agents socialitzadors de gran força que promouen una cultura egocèntrica, individualista i narcisista, i quan es critica o criminalitza la joventut m’agrada recordar Aranguren, quan diu que “la joventut retrata sempre amb traços forts la societat global, a la qual, per la seva banda, no sempre agrada veure’s retratada així”.

La generació actual de joves que Domingo Comas denomina generació premeditada és, per primera vegada, una generació de fills i filles desitjats i carregats d’expectatives, sotmesos a una gran pressió i que, partint d’una sobreprotecció, caminen cap a un futur incert i complex, no només des del punt de vista laboral, sinó també des del punt de vista de l’habitatge i de l’emancipació.

Una paraula que s’utilitza sovint quan es parla del jovent és respecte. Els i les joves han de respectar. Vull remarcar que respecte també vol dir reconeixement; és acceptar i comprendre com són els altres i acceptar i comprendre la seva manera de pensar, encara que no sigui com la nostra, i implica molt més que la tolerància: implica enteniment, comprensió i estima. És en aquest sentit més ampli que demano respecte per al jovent del Masnou.


Deixa un comentari

Categories