Enviat per: Ernest Suñé Nicolás | 9 Novembre 2009

Molt soroll per a no-res

Marta Neira
Article publicat al Masnou Viu de Novembre de 2009

La consulta popular d’Arenys de Munt s’ha convertit en una pugna política que alguns partits han aprofitat simplement per donarse notorietat; així, hem pogut veure com CiU volia demostrar que era més independentista que ERC (millor dit, Convergència, perquè Unió Democràtica s’ha afanyat a reivindicar el seu soberanisme, que no independentisme).

I atès que el PSC és federalista i el PP espanyolista, doncs ens fiquen al mateix sac com a antiindependentistes.

La veritat és que alguns partits polítics s’han aprofitat de la iniciativa de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) per fer la seva campanya partidista. Aquesta entitat, com qualsevol altra, pot fer les consultes populars que vulgui sense demanar permís a cap administració.

Però en el moment en què aquesta consulta popular, mitjançant una moció presentada pel Grup Municipal de la CUP, és aprovada pel Ple de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, que en va facilitar la cobertura organitzativa, perd tota la legitimitat perquè, simplement, un ajuntament no té aquesta competència.

Així ho marca la Constitució, la Llei de règim local i, finalment, així ho va dictaminar el jutjat contenciós administratiu que va resoldre la suspensió de l’acord del Ple.

Val la pena recordar que la comissió promotora d’aquesta iniciativa va presentar al Parlament de Catalunya una proposició de llei per a l’aprovació de la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació, que va ser rebutjada per unanimitat de la Mesa del Parlament de Catalunya perquè no s’ajustava al marc competencial de la Generalitat. I resulta que a la Mesa del Parlament hi estan representats tots els partits polítics de la càmera, inclosos CiU i ERC. No els sembla una mica estrany que els mateixos partits que voten en contra d’aquesta iniciativa per no ajustar-se a les competències de la Generalitat després es passin pel folre les mateixes competències d’un ajuntament? Pensem-hi.

Per nosaltres, el problema no radica a fer una consulta sobre la independència a Catalunya, sinó en el fet que un ajuntament, en tant que admisitració pública, s’excedeixi en les seves competències. Ni més ni menys. Per tant, volem deixar molt clar el nostre respecte per aquelles persones que defensen i són partidàries de la indepèndencia, només faltaria.

Tanmateix, hem de dir que aquesta consulta resulta, al nostre entendre, ociosa, ja que el que pensa la majoria de la ciutadania queda palès en les eleccions, i la relació de forces polítiques és la que és i coneguda per tots i totes.

Per cert, fóra bo que alguna entitat convoqués una consulta popular per conèixer els motius que porten tants ciutadans i ciutadanes a l’abstenció i que després se’n publiquessin els resultats perquè els partits polítics en prenguéssim bona nota… Perquè amb la irresponsabilitat d’una bona part de l’espectre polític, molt em temo que l’abstenció seguirà en augment.

No pot ser aquesta llunyania dels problemes reals de la gent. Els governs municipals el que hem de fer és treballar per fer front a la crisi econòmica que estem patint i per fer tot el possible i més per millorar els nostres pobles i les condicions de vida de la ciutadania, cosa que passa per crear les condicions necessàries per viure en harmonia en una societat plural i diversa on la tolerància i el respecte són condicions bàsiques per a la convivència.


Deixa un comentari

Categories